Ενημέρωση
Loading
Φ
27
2018

ΤΟ ΣΑΡΑΓΛΙ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (16 Απρίλιος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 

500 γρ. λεπτό φύλλο κρούστας για μπακλαβά (18 φύλλα περίπου)

250 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο

 

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

 

400 γρ. καρύδια

2 κ. γλ. κανέλα

1 κ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο

1 βανίλια

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

 

600 γρ. ζάχαρη

350 ml νερό

1 ξύλο κανέλας

1 φλούδα λεμονιού

3 κ. σούπας μέλι

 

3 κ. σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι του γλυκού.

 

Σε βαθιά κατσαρολίτσα και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά,βάζουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από τον λεμονοχυμό. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη.

Από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός, θα βράσουμε για 7 λεπτά. Κατόπιν αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

 

 

Τώρα στον πολυκόφτη θα σπάσουμε τα καρύδια μαζί με την κανέλα, το γαρύφαλλο και τη βανίλια. Δεν τα θέλουμε πολύ αλεσμένα, μόνο τόσο ώστε να μην μπορούν να τρυπήσουν το φύλλο.

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο - στις αντιστάσεις - στους 160οC.

 

Λιώνουμε το βούτυρο και βουτυρώνουμε ένα ανοξείδωτο ταψί με διαστάσεις 30 Χ 35 εκ. περίπου.

 

Θα χρειαστούμε 2 χοντρά ξυλάκια για σουβλάκια ή μια χοντρή και μακριά βελόνα πλεξίματος ή μια οποιαδήποτε λεπτή πλαστική ή μεταλλική ή ξύλινη βέργα μήκους μεγαλύτερου από τη στενή πλευρά των φύλλων.

 

Όσο δουλεύουμε με ένα φύλλο, διατηρούμε τα υπόλοιπα σκεπασμένα με την πλαστική μεμβράνη τους ή με μια πετσέτα για να μην ξεραθούν...

 

Στον πάγκο εργασίας απλώνουμε ένα φύλλο, έχοντας μπροστά μας τη στενή πλευρά του. Το αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο και το καλύπτουμε με ένα δεύτερο φύλλο. Το  βουτυρώνουμε κι αυτό. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με μέρος από τη γέμιση που ετοιμάσαμε. Επειδή θα φτιάξουμε 9 ζεύγη φύλλων, βοηθάει πολύ να χωρίσουμε εξαρχής τη γέμιση σε 9 ίσα μέρη.

 

Τώρα στη μέση ακριβώς του διπλού φύλλου τοποθετούμε τα ξυλάκια μας ώστε να εξέχουν δεξιά κι αριστερά οι άκρες τους. Διπλώνουμε το φύλλο πάνω τους, αφήνοντας 2-3 εκ. στο τέλος ακάλυπτα (δηλαδή θα φαίνεται η γέμιση). Αρχίζουμε να τυλίγουμε σε χαλαρό ρολό στο σημείο των ξύλων. Μόλις τελειώσει το τύλιγμα, σουρώνουμε προς τα μέσα το ρολό μας και τραβάμε τα ξυλάκια. Μεταφέρουμε το ζαρωμένο ρολό στο ταψί και το περνάμε αμέσως με βούτυρο για να μην ξεραθεί.

 

Κατά τον ίδιο τρόπο ετοιμάζουμε 9 ίδια ρολά που τα βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο, όλα βουτυρωμένα αμέσως μόλις τα φτιάξουμε.

 

 

Με κοφτερό μαχαίρι χωρίζουμε τα ρολά σε 3 ή 4 μικρότερα (τραβάμε μαχαιριές κατά μήκος του ταψιού).

 

Ψήνουμε στην χαμηλή θέση του φούρνου, με φωτιά πάνω και κάτω, για 85-90 λεπτά περίπου. Πρέπει τα φύλλα να πάρουν όμορφο χρυσοκάστανο χρώμα, σημάδι πως το γλυκό μας ψήθηκε σωστά. Αν ο φούρνος μας είναι δυνατός, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία κατά 10 βαθμούς.

 

Μόλις βγάλουμε από το φούρνο το ταψί, περιχύνουμε σιγά-σιγά με το κρύο σιρόπι και αφήνουμε να σταθεί τουλάχιστον για 1 ώρα ώστε ν΄απορροφηθεί σωστά.

 

 

 

Τότε αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον ψιλοαλεσμένο καρύδι για καλύτερη εμφάνιση.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Το σαραγλί είναι πολύ αγαπημένο μου γλυκό. Γίνεται επίσης πεντανόστιμο με φυστίκι Αιγίνης.

 

Το μυστικό για να το πετύχουμε είναι το καλό ψήσιμο και το σωστό σιρόπιασμα...

 

 

 

 

Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο 
Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση