Διαφήμιση
Ενημέρωση
Loading
Ν
08
2011

ΚΑΝΤΑΪΦΙ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (04 Μάρτιος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

500 γρ. φρέσκο και μαλακό κανταΐφι
2  φλ. τσ. καρύδια χοντροκομμένα
3 κ. σούπας ζάχαρη

1/2 κ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 βανίλια
1 κοφτή κ. σούπας κανέλα
250 γρ. φρέσκο αγελαδινό βούτυρο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1 κιλό ζάχαρη
4 1/2 φλ. τσ. νερό
1 φλούδα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
2-3 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)

 

ο χυμός μισού λεμονιού

Φούρνος προθερμασμένος στους 175οC

Ψήσιμο 90 λεπτά περίπου



Γίνονται 22 περίπου κανταΐφια

 

 


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε τα καρύδια με την κανέλα, το γαρύφαλλο, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε μια γαβάθα και τ΄αφήνουμε στην άκρη.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 35Χ25εκ.

Ανοίγουμε το κανταΐφι και με τη βοήθεια ενός ψαλιδιού, το χωρίζουμε σε μακριές λωρίδες. Κάθε λωρίδα την κόβουμε στη μέση. Έτσι παίρνουμε μικρότερα τμήματα μήκους 25εκ. περίπου.

 

 

 

Θα κρατήσουμε κοντά μας ένα μικρό μέρος από αυτά για να το δουλέψουμε και τα υπόλοιπα θα τα σκεπάσουμε με μια υγρή πετσέτα για να διατηρηθούν μαλακά όση ώρα διαρκέσει το τύλιγμα των κανταϊφιών.

 

 

 

Λιώνουμε το βούτυρο και παίρνουμε ένα πινέλο μαγειρικής κοντά μας.


Απλώνουμε λοιπόν στον πάγκο εργασίας ένα στενό κομμάτι από το κανταΐφι μας, το ξανοίγουμε με τα δάχτυλα όσο μπορούμε και στην άκρη του τοποθετούμε μια κουταλιά από το μίγμα των καρυδιών.

 

 

Αρχίζουμε να το τυλίγουμε με προσοχή σε ρολό, κλείνοντας μέσα καλά τα καρύδια (όχι πολύ σφικτά).

 

 

Είναι απόλυτα φυσικό να μας ξεφύγουν μερικά  καρύδια δεξιά κι αριστερά. Αυτά τα μαζεύουμε στο χέρι μας και τα βάζουμε στο επόμενο κανταΐφι μαζί με συμπλήρωμα από τη γαβάθα. Αυτό το κάνουμε κάθε φορά που ξεκινάμε να τυλίξουμε καινούριο κανταΐφι. Τοποθετούμε το ρολό που φτιάξαμε στο ταψί με την άκρη του ν΄ακουμπά στον πάτο του ταψιού. Απλώνουμε λιωμένο βούτυρο σε όλη την επιφάνειά του.

 

 

Δίπλα του θα  βάλουμε το επόμενο που θα τυλίξουμε και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας.

Αφού έχουμε περάσει όλα τα ρολάκια με βούτυρο, θα ρίξουμε στο ταψί όσο περισσεύει.

 



Ψήνουμε το γλυκό στην χαμηλή θέση του φούρνου με φωτιά στις αντιστάσεις για 90 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει από πάνω. Αν ο φούρνος είναι δυνατός, μειώνουμε κατά 10 βαθμούς τη θερμοκρασία του.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Όταν κρυώσει το κανταΐφι, θα ετοιμάσουμε το σιρόπι. Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, τη φλούδα λεμονιού, το ξύλο κανέλας και τα γαρύφαλλα για 10 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού κι αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά.

 



Με μια τρυπητή κουτάλα απομακρύνουμε τα μυρωδικά και ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό πάνω στο εντελώς κρύο γλυκό με προσοχή, κουταλιά-κουταλιά. Αφήνουμε να το απορροφήσει καλά και σερβίρουμε την επόμενη μέρα.

 

 



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Μη βιαστείτε να σιροπιάσετε το γλυκό προτού κρυώσει καλά, γιατί θα σας λασπώσει. Ακόμη, το σιρόπι στο κανταΐφι πρέπει να είναι καλά δεμένο κι όχι να "τρέχει" σα νερό. Ο παραπάνω χρόνος ψησίματος ισχύει για ανοξείδωτα ή πυρέξ ταψιά και φυσικά πάντα παίζει ρόλο και το πως ψήνει ο κάθε φούρνος. Είναι πολύ σημαντικό να ψηθεί καλά το κανταΐφι και να κοκκινίσει γιατί έτσι στο σιρόπιασμα δεν θα μαλακώσει, αλλά θα κρατήσει μέσα του το πηχτό σιρόπι όπως πρέπει.

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 6
ΧείριστοΆριστο 
Διαφήμιση