Ενημέρωση
Loading
Ο
25
2011

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (17 Δεκέμβριος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

4 αβγά
1 φλ. τσ. ζάχαρη
1 φλ. τσ. τριμμένη φρυγανιά
1 κ. γλ. μπέκιν πάουντερ
1 βανίλια
1 κ. γλ. κανέλα
ελάχιστο γαρύφαλλο τριμμένο
1 1/2 φλ. τσ. καρύδια ψιλοαλεσμένα


ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

2 1/2 φλ. τσ. ζάχαρη
2  φλ. τσ. νερό
ο χυμός μισού λεμονιού
2 κ. γλ. κονιάκ


ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ

200 γρ. κουβερτούρα
1/4 φλ. τσ. βούτυρο
4 κ. σούπας ηλιέλαιο
4 κ. γλ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
2/3 φλ. τσ. γάλα
15-20 μισά καρύδια για το στόλισμα

Φούρνος προθερμασμένος στους 175οC




ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 


Αναμιγνύουμε τη φρυγανιά με το μπέκιν, τη βανίλια, την κανέλα και το γαρύφαλλο.

Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι 30Χ20εκ. ή στρόγγυλο διαμέτρου 26 εκ. περίπου.

Χτυπάμε τη ζάχαρη με τ΄αβγά στο μίξερ πολύ καλά για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να γίνουν αφράτα και ν΄αλλάξουν χρώμα.

 

 

Στη συνέχεια αφήνουμε το μίξερ στην άκρη και δουλεύουμε με το κουτάλι. Προσθέτουμε το μείγμα της φρυγανιάς λίγο-λίγο κι ανακατεύουμε απαλά. Μετά ρίχνουμε και πάλι σιγά-σιγά τα καρύδια, ανακατεύοντας με το κουτάλι.

 

 

Όσο καλύτερα αλεσμένα είναι, τόσο δεν θα "βαρύνουν" την καρυδόπιτα και δεν θα εμποδίσουν το φούσκωμα στο ψήσιμο .

 

 

Αδειάζουμε τη ζύμη στο ταψάκι, τη στρώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 30-35 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα κι από πάνω. Προσωπικά χρησιμοποιώ πυρέξ που μου επιτρέπει να ελέγχω το ψήσιμο και ψήνω με το φούρνο να καίει μόνο από κάτω, ώστε να μπορεί η καρυδόπιτα να φουσκώσει άνετα.

Ταυτόχρονα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά από τη στιγμή που θ΄αρχίσει ο βρασμός. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το κονιάκ με το λεμονοχυμό και το αφήνουμε να κρυώσει.


Ξεφουρνίζουμε την καρυδόπιτα και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή. Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Τότε θα τη ραντίσουμε με το χλιαρό σιρόπι σιγά-σιγά, με τη βοήθεια μιας κουτάλας.

 

 

Αφήνουμε το γλυκό μας να κρυώσει εντελώς.

Ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας: λιώνουμε σε μπαιν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων το βούτυρο μαζί με την κουβερτούρα. Ανακατεύοντας συνεχώς προσθέτουμε την άχνη, τη βανίλια, το ηλιέλαιο και το γάλα λίγο-λίγο. Πρέπει το γλάσο να έχει μια εντελώς λεία και γυαλιστερή όψη.

 



Τοποθετούμε το γλάσο πάνω στην κρύα καρυδόπιτα, φροντίζουμε η επιφάνειά του να είναι όσο γίνεται πιο ομαλή και αραδιάζουμε εδώ κι εκεί τα μισά καρύδια. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

 

 

Κόβουμε σε  κομμάτια και σερβίρουμε.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Όλο το μυστικό στην καρυδόπιτα είναι το καλό χτύπημα των αβγών και το σωστό σιρόπιασμα. Μπορεί η διαδικασία της παρασκευής να κρατά αρκετά, αλλά να είστε σίγουροι πως το αποτέλεσμα μάς αποζημιώνει πλήρως!

 

Ένα επιπλέον μυστικό για να κάνουμε το γλάσο της καρυδόπιτας (αλλά και άλλων γλυκών) πολύ γυαλιστερό, είναι, αφού κρθώσει αρκετά, να το περάσουμε ελαφρά με ένα πινέλο ποτισμένο σε ηλιέλαιο. Έτσι θα κρατήσει τη γυαλάδα του και θα διατηρηθεί καλύτερα.

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 4
ΧείριστοΆριστο 
Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση