ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Α
23
2019

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (23 Απρίλιος 2019)
ΕκτύπωσηE-mail

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

 

4 φακ. ξηρής μαγιάς

½ φλ. τσ. χλιαρό νερό

1 κ. σούπας ζάχαρη

 

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια (και λίγο επιπλέον στην άκρη)

3 αβγά ελαφρά χτυπημένα

2 βανίλιες

1 φακ. μαχλέπι

350  γρ. ζάχαρη

1 ½ φλ. τσ. γάλα πολύ καυτό

1 ½ κ. σούπας  αλάτι

Το ξύσμα και το χυμό (75 ml περίπου) από ένα μέτριο πορτοκάλι

Το ξύσμα  ενός λεμονιού

 

200 γρ. βούτυρο καλής ποιότητας

 

1 αβγό χτυπημένο με 2 κ. σούπας γάλα

 

προαιρετικά λίγο σουσάμι για γαρνίρισμα

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Στο καυτό γάλα διαλύουμε τη ζάχαρη κι αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε τη μαγιά:

 

Σε ένα  αρκετά μεγάλο μπολάκι ρίχνουμε το χλιαρό νερό  και μια κουταλιά ζάχαρη. Μόλις διαλυθεί προσθέτουμε τη μαγιά κι ανακατεύουμε. Παίρνουμε ένα χυλό, αφήνουμε να φουσκώσει λίγο.

 

Σε μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, στο κέντρο του προσθέτουμε τα μυρωδικά και γύρω-γύρω περιμετρικά το αλάτι.

 

Στο μείγμα του γάλακτος  θα ρίξουμε τα αβγά και θα ανακατέψουμε γρήγορα για να ενσωματωθούν.

 

Ενώνουμε το μείγμα της λεκάνης με τα ζεστά υγρά που φτιάξαμε.

 

Λιώνουμε το βούτυρο (να είναι απλά ζεστό...).

 

 

Ζυμώνουμε με τις γροθιές μας και κάθε τόσο τις βουτάμε στο βούτυρο, μέχρι να το πάρουμε όλο...

 

Σκεπάζουμε με μεμβράνη πολύ καλά την λεκάνη και τώρα είναι το δυσκολότερο μέρος: πρέπει να κρατήσουμε ζεστό το περιεχόμενο. Το πέτυχα κάνοντας το παρακάτω κόλπο:

 

Σε βαθιά και μεγάλη κατσαρόλα έβρασα μπόλικο νερό και έκλεισα την εστία. Σκέπασα με διπλό αλουμινόχαρτο την επιφάνεια της κατσαρόλας (πάνω στην εστία) και από πάνω του τοποθέτησα μια σχάρα και μια διπλώμένη πετσέτα.

 

Τοποθέτησα τη ζύμη πάνω στην πετσέτα. Έτσι  την κράτησα ζεστή... χρειάστηκε μια φορά ακόμη να δώσω θερμότητα. Έτσι άνοιξα την εστία για 2 λεπτά και την ξαναέκλεισα.

 

Σε 2 ώρες η ζύμη είχε διπλασιαστεί ...

 

Χωρίζουμε τη ζύμη σε ίσα κομμάτια ανάλογα με το πόσο μεγάλα θέλουμε τα τσουρέκια μας και πλέκουμε κοτσίδες. Τις τοποθετούμε πάνω στη λαμαρίνα που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα.

 

Αφήνουμε να φουσκώσουν για δεύτερη φορά. Περίπου 45-60 λεπτά θα χρειαστούν.

 

Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160οC.

 

Περνάμε τα τσουρέκια με το μείγμα του αβγού και φουρνίζουμε στην μεσαία θέση και ψήνουμε στις αντιστάσεις για 30-35 λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος).

 

Αφήνουμε πάνω σε σχάρα για λίγο και μεταφέρουμε σε βαμβακερή πετσέτα.

 

Αφού κρυώσουν εντελώς, τυλίγουμε σε μεμβράνη για να διατηρηθούν πολλές μέρες ολόφρεσκα!

 

Καλό Πάσχα!

 

 

 

 

 

Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο