ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Φ
23
2014

ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΑ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΗ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ (ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (23 Φεβρουάριος 2014)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1/2 κιλό φύλλα για μπακλαβά, τύπου Βηρυττού
1 φλ. τσ. λιωμένο φυτικό βούτυρο (μαργαρίνη), για το άλειμμα του ταψιού και των φύλλων

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

400 γρ. ταχίνι
1 φλ. τσ. ζάχαρη
2 φλ. τσ. ψιλοαλεσμένοι ξηροί καρποί (αμύγδαλα καβουρντισμένα, φυστίκια, φουντούκια, κτλ.)
1 κ. γλ. σκόνη κανέλας
1/2 κ. γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
1 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 1/2 φλ. τσ. χυμός πορτοκαλιού (ή μανταρινιού)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

3 φλ. τσ. ζάχαρη
3 φλ. τσ. νερό
1 φλ. τσ. μέλι
1 φλούδα λεμονιού
1 ξύλο κανέλας
3 γαρύφαλλα (μοσχοκάρφια)


Φούρνος προθερμασμένος στους 175οC



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι: Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί (εκτός από το μέλι) για 10 λεπτά. Στη συνέχεια αποσύρρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 35Χ25 εκ.

Πάνω στον πάγκο εργασίας, απλώνουμε όλα τα φύλλα μαζί σε στοίβα και με τη ρόδα ή κοφτερό μαχαίρι τα κόβουμε στη μέση, έτσι ώστε να ταιριάζουν στις διαστάσεις του ταψιού μας. Τα ενώνουμε μεταξύ τους και τα καλύπτουμε με ελαφρά υγρή πετσέτα για να μη "στεγνώσουν".

Στρώνουμε ένα-ένα τα μισά φύλλα στο ταψί, όλα βουτυρωμένα μεταξύ τους. Δημιουργούμε έτσι τη βάση της ταχινόπιτας.

 

 

Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ όλα τα υλικά της γέμισης. Δεν βιαζόμαστε, θέλουμε ο χυμός πορτοκαλιού ν΄απορροφηθεί πολύ καλά από το ταχίνι. Θα πάρουμε μια παχύρευστη μάζα.

 

 

Αδειάζουμε τη γέμιση στο ταψί και τακτοποιούμε την επιφάνεια.

Τώρα θα φτιάξουμε κι ένα δεύτερο στρώμα πάνω από τη γέμιση, με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας (και πάλι βουτυρωμένα ανάμεσα). Θα περάσουμε με μαργαρίνη και την επιφάνεια της πίτας.

Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων σε πολύ λεπτό κόθρο και χαράζουμε σταυρωτά με μυτερό και κοφτερό μαχαίρι την ταχινόπιτα (όχι μέχρι κάτω).

 

 

Ψήνουμε στην χαμηλή θέση του φούρνου, με φωτιά μόνο από κάτω, μέχρι να ροδίσει καλά κι από πάνω το γλυκό μας (για 1 ώρα περίπου). Αυτό ισχύει γι΄ανοξείδωτα ή πυρέξ ταψιά. Οι λαμαρίνες και τα αντικολλητικά ταψιά θα πρέπει να ψηθούν στη μεσαία θέση με φωτιά πάνω-κάτω. Αυτά θα χρειαστούν λιγότερο χρόνο ψησίματος.

Βγάζουμε το ταψί πάνω σε σχάρα και σιροπιάζουμε σιγά-σιγά με το κρύο πλέον σιρόπι που ετοιμάσαμε. Είναι σημαντικό να μη βιαζόμαστε στο στάδιο αυτό, αλλά αν είναι δυνατό να ρίχνουμε το σιρόπι κουταλιά-κουταλιά. Αφήνουμε την ταχινόπιτα να κρυώσει τελείως και μετά την κόβουμε σε κομμάτια.

 

 

 

Για ακόμη καλύτερη εμφάνιση, μπορούμε να καβουρδίσουμε σε ελάχιστο ηλιέλαιο ή σογέλαιο λίγο σουσάμι και να πασπαλίσουμε μ΄αυτό την επιφάνεια του γλυκού.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Εάν χρησιμοποιήσετε αλατισμένα και ψημένα φυστίκια στη γέμιση, θα πρέπει πρώτα να τα ξεφλουδίσετε. Αυτό έκανα κι εγώ, αφού η δική μου γέμιση περιείχε 1 φλ. τσ. αμύγδαλα και 1 φλ. τσ. φυστίκια. Η γεύση που έδωσαν ήταν υπέροχη!

 



Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσετε τη λαμαρίνα του φούρνου σας σαν ταψί, θα πρέπει να εκτελέσετε τη συνταγή με τη διπλάσια δοσολογία υλικών.

 

Αντί για μαργαρίνη, μπορούμε κάλλιστα να περάσουμε τα φύλλα με σπορέλαιο. Απλά η πρώτη δίνει μεγαλύτερη νοστιμιά.




Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση