Ενημέρωση
Loading
Φ
28
2014

ΓΛΥΚΟ ΨΩΜΙ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (21 Φεβρουάριος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail

 


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ. νωπή μαγιά
λίγο χλιαρό νερό, όσο χρειαστεί η ζύμη (2/3 - 1 φλ. τσ. περίπου)
50 γρ. ζάχαρη
2 κ. σούπας λάδι + επιπλέον για τη φόρμα και τα χέρια μας
1/2 κ. γλ. αλάτι
50 γρ. ξανθιά σταφίδα
25 γρ. κουκουνάρι (ή σουσάμι)
λίγα  φυλλαράκια δενδρολίβανου ή ψιλοκομμένο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίβουμε στο χέρι τη μαγιά και την ανακατεύουμε σε μπολ με 50 γρ. αλεύρι. Τώρα βρέχουμε το μείγμα με χλιαρό νερό με σκοπό να φτιάξουμε τη ζύμη για ένα μικρό ψωμάκι.

Χαράζουμε το ψωμάκι σταυρωτά και το αφήνουμε σκεπασμένο σε χλιαρό (ή σχετικά ζεστό) μέρος για να φουσκώσει.

 

 

Πρέπει να διπλασιαστεί ο όγκος του.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι μαζί με το λάδι, το αλάτι και τη ζάχαρη.

 


Ανακατεύουμε και προσθέτουμε στο μείγμα το φουσκωμένο ψωμάκι. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 15 λεπτά, προσθέτοντας λίγο χλιαρό νερό (όσο χρειαστεί) προκειμένου να πάρουμε μια μαλακή και λεία ζύμη, πιο απαλή από αυτή του κανονικού ψωμιού. Το ζύμωμα θα γίνει ευκολότερα με λαδωμένα χέρια.

Τώρα θα ρίξουμε τις σταφίδες και το κουκουνάρι (ή το σουσάμι) μαζί με φυλλαράκια από ένα κλαδάκι δενδρολίβανου. Αν δεν έχουμε τέτοιο, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με λίγο ψιλοκομμένο γλυκό πορτοκάλι (1-2 κομμάτια γλυκού είναι αρκετά).

 

 

Λαδώνουμε πολύ καλά μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και τοποθετούμε μέσα το καινούριο γλυκό ψωμί μας. Και πάλι θα πρέπει να μείνει σκεπασμένο σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (για 1 ώρα περίπου).

 

 

 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC.

Ψήνουμε στη χαμηλή θέση (για ανοξείδωτες φόρμες) ή στη μεσαία θέση (για αντικολλητικές φόρμες) του φούρνου, με φωτιά μόνο από κάτω, για 35-40 λεπτά περίπου. Όταν είναι έτοιμο το ψωμί μας θα έχει πάρει όμορφο χρώμα από πάνω. Παρ΄όλα αυτά, για να σιγουρευτούμε, βυθίζουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο της φόρμας. Αν βγει εντελώς καθαρό, το ψήσιμο έχει ολοκληρωθεί.

 

 

Αφήνουμε τη φόρμα για 5 λεπτά πάνω σε σχάρα και στη συνέχεια βγάζουμε το ψωμί πάνω σε βαμβακερή πετσέτα για να μην ιδρώσει και πιάσει υγρασία στο κάτω μέρος.

 

 

Αφού κρυώσει τελείως, μπορούμε να το αποθηκεύσουμε σε μπολ με καπάκι ώστε να διατηρηθεί αναλλοίωτο για αρκετές μέρες.

 

Αν περιμένουμε να κρυώσει λίγο, το κόψιμό του για το σερβίρισμα θα είναι πολύ καλύτερο. Κι αυτό επειδή το ψωμί της Σαρακοστής είναι μαλακό κι αφράτο.




ΣΥΜΒΟΥΛΗ
: Το πόσο χλιαρό νερό θα χρειαστεί η ζύμη μας, εξαρτάται από την ποιότητα του αλευριού. Θα προσθέτουμε λίγο-λίγο μέχρι να γίνει αρκετά μαλακή η ζύμη.

Οι σταφίδες, το κουκουνάρι, κτλ. μπορούν να αντικατασταθούν από άλλους ξηρούς καρπούς της αρεσκείας μας.


Καλή Σαρακοστή!

 

 



Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση