Διαφήμιση
Ενημέρωση
Loading
Μ
12
2012

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΤΑΧΙΝΟΠΙΤΕΣ ΣΤΡΙΦΤΕΣ ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (04 Απρίλιος 2018)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 

 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (για 4 πίτες)

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

300 γρ. αλεύρι περίπου
1 κ. γλ. μπέκιν πάουντερ
λίγο αλάτι
1/2 κ. γλ. κανέλα τριμμένη
ελάχιστο γαρύφαλλο τριμμένο
3 κ.σούπας μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
3/4 φλ. τσ. χυμός πορτοκαλιού

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

100 γρ. ταχίνι
100 γρ. ζάχαρη
1 1/2 κ. σούπας μέλι
1 κ. γλ. ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
1 βανίλια
1 κ. γλ. τριμμένη κανέλα
5-6 κ.σούπας σησαμέλαιο, όσο σηκώσει η γέμιση

κανελοζάχαρη για το πασπάλισμα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέκιν, το αλάτι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και προσθέτουμε τη μαργαρίνη.

Τρίβουμε στα χέρια μας το μείγμα μέχρι να γίνει σαν τρίμματα τραχανά.

Ρίχνουμε λίγο - λίγο το χυμό, μέχρι να πάρουμε μια αρκετά σφιχτή ζύμη, που να μπορούμε να την πλάσουμε σε φύλλο. Ζυμώνουμε με τα χέρια,  συνολικά για 8-10 λεπτά. Κάθε φορά που θα ρίχνουμε λίγο χυμό, θα περιμένουμε πρώτα ν΄απορροφηθεί καλά από τη ζύμη καθώς ζυμώνουμε και μετά θα προσθέτουμε κι άλλο.

 

 

Σκεπάζουμε καλά τη ζύμη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα .

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε μικρό μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι, τη ζάχαρη, το μέλι, τη βανίλια, την κανέλα και το ξύσμα.

Προσθέτουμε σιγά-σιγά  το σησαμέλαιο μέχρι να πάρουμε έναν πηχτό χυλό. Πρέπει να είναι τέτοια η πυκνότητά του ώστε να μπορούμε να τον απλώσουμε πάνω στη ζύμη, αλλά να μην "τρέξει" καθόλου.

 



Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Αλείφουμε με μαργαρίνη ένα ταψάκι που να χωράει άνετα τις 4 πίτες μας (ή το καλύπτουμε με λαδόκολλα).

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη.

Παίρνουμε στα χέρια μας το ένα κομμάτι ζύμης και χωρίς να το ξαναζυμώσουμε, το βάζουμε πάνω στον πάγκο εργασίας και πλάθουμε ένα κορδόνι μήκους 30 εκ. περίπου.

 



Με το πλαστήρι ανοίγουμε το κορδόνι σε φύλλο, περίπου 8Χ35 εκ.


Απλώνουμε κατά μήκος της μιας μακριάς πλευράς του 3 κουταλάκια από την γέμιση.

 

 

Τυλίγουμε σε ρολό. Το τοποθετούμε με την ελεύθερη άκρη του προς τα κάτω, δηλ. ν΄ακουμπάει στον πάγκο. Αλείφουμε τη μια πλαϊνή πλευρά με 1-2 κ. από τη γέμιση.

 

 

Τυλίγουμε με προσοχή το ρολό σε σαλιγκάρι, κλείνοντας μέσα του την πλευρά που αλείψαμε με γέμιση.

 

 

Τοποθετούμε την ταχινόπιτα στο ταψί και την πατάμε ελαφρά με την παλάμη μας για να γίνει λίγο πιο επίπεδη.

Συνεχίζουμε με το επόμενο κομμάτι ζύμης δουλεύοντας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Αφού ετοιμαστούν και οι 4 πίτες, τις πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.

 

 

Τις ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.

 



Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε τις ταχινόπιτες να κρυώσουν πάνω σε βαμβακερή πετσέτα.

Τρώγονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος πολύ ευχάριστα σαν πρωινό ή κολατσιό, ιδιαίτερα σε περιόδους νηστείας.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ:Εάν χρησιμοποιήσουμε ανοξείδωτο ή πυρέξ ταψί, θα πρέπει να ψήσουμε τις ταχινόπιτες στη χαμηλή θέση του φούρνου με φωτιά μόνο από κάτω.

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 2
ΧείριστοΆριστο 
Διαφήμιση