ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Μ
27
2012

ΣΚΑΤΖΕΤΟ (ΓΑΡΔΟΥΜΠΑΚΙΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ)

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (27 Μάρτιος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

συκωταριά αρνιού ή κατσικιού
1 κιλό περίπου έντερα
ο χυμός μισού λεμονιού
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. τσ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο ή ελαιόλαδο
1 φλ. του καφέ νερό
1 ματσάκι φρέσκος άνιθος ψιλοκομμένος
αλάτι
πιπέρι
3-4 φλ. τσ. ζεστός ζωμός από το βρασμένο κεφαλάκι του ζώου

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

2 αβγά
ο χυμός από 1 ή 2 λεμόνια (ανάλογα με το μέγεθος)
λίγος ζωμός από το φαγητό


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά το κεφαλάκι και τη συκωταριά. Βάζουμε το κεφαλάκι μέσα σε λεκάνη με καθαρό νερό για 1 ώρα. Πρέπει να καθαρίσει από τα αίματα.

Στη συνέχεια θα το βράσουμε σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που να το καλύπτει για μιάμισυ έως 2 ώρες. Ξαφρίζουμε στην αρχή του βρασμού.

Κατόπιν θα βγάλουμε το κεφαλάκι σε πιατέλα και θα σουρώσουμε το ζωμό της κατσαρόλας. Από την ποσότητα αυτή θα χρειαστούμε  3 έως 4 φλ. τσ. για το φαγητό μας.

Στο μεταξύ σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε αρκετό νερό να βράσει.

Ζεματάμε ολόκληρη τη συκωταριά στο βραστό νερό για 10 λεπτά περίπου.

Τη βγάζουμε σε τρυπητό και την ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό βρύσης. Αφήνουμε να στραγγίσει καλά.

Πλένουμε τα έντερα και με τη βοήθεια μιας λεπτής βέργας ή μ΄ένα ξυλάκι από σουβλάκι, πιάνουμε τη μια άκρη τους και τα γυρίζουμε σιγά-σιγά ανάποδα, αφού  πρώτα τα σουρώσουμε πάνω στο ξυλάκι. Η μητέρα μου για τη δουλειά αυτή χρησιμοποιεί το πλαστικό κοτσάνι από ένα ψεύτικο λουλούδι. Δεν έχει φόβο να σπάσει ούτε ν΄αφήσει μικρά ξυλαράκια. Φυσικά θα το πλύνουμε πρώτα πολύ καλά.

Τρίβουμε τα έντερα με αλάτι και το χυμό μισού λεμονιού και τα ξεπλένουμε. Τ΄αφήνουμε μέσα σε μπολ με καθαρό νερό.

Κόβουμε τη συκωταριά σε μακρόστενα μπαστουνάκια στο μήκος και το πάχος δαχτύλου. Αλατοπιπερώνουμε.

Τυλίγουμε γύρω από το κάθε κομμάτι συκωταριάς ένα έντερο, τόσο ώστε να καλυφθεί το κρέας τελείως. Τ΄αραδιάζουμε με προσοχή σε πιατέλα ή δίσκο με την ελεύθερη άκρη του εντέρου προς τα κάτω. Είναι προτιμότερο να την περάσουμε γύρω από μια σπείρα εντέρου, αν μας είναι εύκολο. Έτσι θα στερεοποιηθεί καλύτερα.

Σε πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο ή το λάδι μαζί με 1 φλ. του καφέ νερό για να ζεσταθούν καλά. Ρίχνουμε όλα τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε ελαφρά.

Προσθέτουμε τα γαρδουμπάκια που φτιάξαμε το ένα κολλητά στο άλλο, με την άκρη των εντέρων προς τα κάτω για να μην ανοίξουν στο μαγείρεμα.

Ρίχνουμε τον άνιθο, αλάτι και πιπέρι όσο θέλουμε, σε όλη την επιφάνεια (δεν ανακατεύουμε καθόλου). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για μισή ώρα.

Τώρα θα προσθέσουμε 3-4 φλ. τσ. ζεστό ζωμό από το κεφαλάκι που βράσαμε και θα συνεχίσουμε το πολύ σιγανό βράσιμο του φαγητού για 1 ώρα ακόμη.

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.


Μένει να ετοιμάσουμε το αυγολέμονο:

Χτυπάμε ελαφρά σε βαθύ πιάτο, ή καλύτερα σε μπολ, τα 2 αβγά με ένα πιρούνι και προσθέτουμε σιγά-σιγά και τον χυμό λεμονού. Στη συνέχεια με μια κουτάλα ρίχνουμε και πάλι σιγά-σιγά λίγο ζωμό από την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε ζωηρά για να ζεσταθούν τ΄αβγά. Επαναλαμβάνουμε με μια-δυο κουταλιές ακόμη. Αφού ζεσταθούν αρκετά τ΄αβγά και δεν υπάρχει φόβος να "κόψει" τ΄αυγολέμονο, αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο του πιάτου με μιας μέσα στη κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά για να ενωθούν όλα τα υλικά μεταξύ τους. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 15-20 λεπτά πριν σερβίρουμε.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα ή δεν θέλουμε να βράσουμε το κεφαλάκι του αρνιού, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βραστό νερό μέσα στο οποίο θα έχουμε διαλύσει 2 κύβους βοδινού.

Επίσης μπορούμε ν΄αντικαταστήσουμε τον άνιθο με φρέσκο μαϊντανό ή δυόσμο, αν προτιμάμε τη γεύση τους.

 

Αν μας περισσέψουν εντεράκια, μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε και να τα προσθέσουμε στην κατσαρόλα μαζί με το ζωμό.

 

Με το βραμένο κεφαλάκι φτιάχνουμε καταπληκτικό μεζέ σύμφωνα με τη συνταγή: κατσικίσιο ή αρνίσιο κεφαλάκι βραστό.




Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση