ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Α
02
2012

ΨΗΣΙΜΟ ΑΡΝΙΟΥ Ή ΚΑΤΣΙΚΙΟΥ ΣΤΗ ΣΟΥΒΛΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (02 Απρίλιος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

ένα αρνί ή κατσίκι του γάλακτος, ρόδινο, κρεατωμένο με λίγο πάχος
αλατοπίπερο
ρίγανη
λαδολέμονο
λευκό κρασί αρετσίνωτο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πρώτα-πρώτα βεβαιωνόμαστε πως το αρνάκι μας είναι κατάλληλο για ψήσιμο στη σούβλα. Το ανοίγουμε στην κοιλιά και κοιτάζουμε το νεφρό του. Πρέπει να σκεπάζεται από ένα πολύ ελαφρύ στρώμα λίπους, σαν νάυλον φύλλο.

Αφού το πλύνουμε πάρα πολύ καλά και το αφήσουμε να στραγγίξει, θα το περάσουμε στη σούβλα. Το δένουμε με γερό σπάγγο στο σβέρκο, στην πλάτη, στη μέση και τα πόδια.

Πασπαλίζουμε το αρνί εξωτερικά και μέσα στην κοιλιά του με αλατοπίπερο και ρίγανη.

Ράβουμε την κοιλιά του με διπλή ραφή. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί έτσι θα κρατήσει όλα τα υγρά του και τη νοστιμιά του στο ψήσιμο.

Τοποθετούμε τη σούβλα σε ύψος 20 ποντών περίπου πάνω από τα κάρβουνα.

Γυρίζουμε τη σούβλα γρήγορα και συνεχώς. Αν έχουμε μια ηλεκτρική σούβλα, η δουλειά αυτή γίνεται πολύ πιο εύκολη.

Κάθε τόσο σβήνουμε τη φωτιά ραντίζοντάς τη με άσπρο κρασί αρετσίνωτο.

Στα πρώτα 20 λεπτά, αλείφουμε το αρνί ή το κατσίκι με λαδολέμονο με τη βοήθεια ενός πινέλου.

Συνήθως το ψήσιμο διαρκεί τουλάχιστον 2 1/2 ώρες. Αυτό όμως είναι πολύ σχετικό γιατί παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες: το πόσο δυνατή είναι η φωτιά, πόσο μεγάλο είναι το ζώο, το είδος του καιρού, το πώς γυρίζει η σούβλα, κτλ.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΑΡΝΙΟΥ ΣΤΗ ΣΟΥΒΛΑ

1. Για να ψηθεί καλά το αρνί της σούβλας χρειάζεται καλό δέσιμο. Αν σπάσει το δέσιμο την ώρα που ψήνεται, το αρνί θα καμπουριάσει και δε θα ψηθεί καλά.

2
. Μεγάλο ρόλο παίζει και το ράψιμο της κοιλιάς. Η ραφή πρέπει να γίνει ψαροκόκκαλο, δηλ. να το ράψετε από πάνω προς τα κάτω και μετά από κάτω προς τα πάνω, διασταυρώνοντας έτσι την κλωστή.

3. Τ΄αναμμένα κάρβουνα πρέπει να σχηματίζουν λακκούβα στη μέση του αρνιού, ώστε η φωτιά να είναι περισσότερη στο κεφάλι και τα πόδια κι έτσι να ψηθούν όλα τα μέρη συγχρόνως και το ίδιο.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΤΟΥ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙΟΥ ΣΤΗ ΣΟΥΒΛΑ

1. Πρώτα-πρώτα το μυστικό της επιτυχίας του κοκορετσιού βρίσκεται στο καλό τύλιγμα. Αν τα εντόσθια πετάγονται έξω από τα έντερα, θα χάσει όλη του τη νοστιμιά.

2
. Αφού περάσουμε τα εντόσθια στη σούβλα, τυλίγουμε τα έντερα κατά μήκος τους καμιά εικοσαριά φορές. Έπειτα συνεχίζουμε το τύλιγμα κάθετα και κοντά-κοντά ώστε να σκεπαστούν εντελώς τα εντόσθια και τα παράλληλα με τη σούβλα έντερα. Αν κάποιο από τα εντόσθια πετάει, πρέπει να κοπεί με το μαχαίρι.


3. Γενικά, όταν ψήνουμε κρέας στα κάρβουνα (θράκα), τα κάρβουνα δεν πρέπει να βγάζουν καθόλου φλόγα. Όσο είναι ακόμη κορωμένα, χρειάζονται ράντισμα με λίγο άσπρο αρετσίνωτο κρασί.

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 
ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΕΡΙΑ
ΚΑΝΤΗΛΙΑ ΛΑΔΙΟΥ
ΛΙΒΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση