Ενημέρωση
Loading
Μ
19
2012

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΨΙΜΟ ΤΩΝ ΑΒΓΩΝ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (09 Απρίλιος 2015)
ΕκτύπωσηE-mail

 

 


1. Διαλέγουμε αβγά με όσο πιο χοντρό τσόφλι γίνεται και καθαρά χωρίς στίγματα ή βρωμιές.

2. Ελέγχουμε μήπως υπάρχει εξαρχής κάποιο ραγισμένο και το απομακρύνουμε.

3. Τοποθετούμε στη βάση μιας πλατιάς κατσαρόλας ένα vetex. Αυτό θα απορροφήσει τους κραδασμούς του βρασίματος.

 

 

4. Αραδιάζουμε μέσα τ΄αβγά με προσοχή σε δυο ή τρεις στρώσεις το πολύ.


5. Προσθέτουμε στο νερό 1/2 φλ.τσ. ξύδι.

 



6. Βράζουμε τ΄αβγά σε πολύ σιγανή φωτιά.

7. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με τη βοήθεια μιας μεγάλης ρηχής κουτάλας βγάζουμε ένα-ένα τ΄αβγά σε πιατέλα. Απομακρύνουμε αυτά που έχουν τυχόν σπάσει κατά το βράσιμο.

8. Ετοιμάζουμε μια βαφή κατάλληλη για ήδη βρασμένα αβγά.

9. Βουτάμε στη βαφή ένα-ένα τα βρασμένα αβγά μας και αφήνουμε να σταθούν μέσα σ΄αυτή για όσο χρόνο αναγράφεται στις οδηγίες χρήσης της. Κάπου-κάπου τους αλλάζουμε θέση για να βαφούν όλα ομοιόμορφα. Δεν τοποθετούμε πολλά αβγά μαζί, για να υπάρχει κάποιο κενό μεταξύ τους και να μη ραγίσουν κατά το βράσιμο.

10. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και μετά τα μεταφέρουμε σε πιατέλα. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

 

11. Με ένα μάλλινο ή βαμβακερό πανί και λίγο ελαιόλαδο, τρίβουμε απαλά τ΄αβγά για να τους δώσουμε περισσότερη λάμψη και καλύτερη εμφάνιση.

 




12. Αυτά τα οποία θα δούμε ότι έχουν κάποιο ράγισμα, θα τα βάλουμε αμέσως στο ψυγείο.

13. Καλό είναι τα βαμμένα Πασχαλιάτικα αβγά να μη μένουν πολλές μέρες εκτός ψυγείου.



ΚΑΒΑΔΑΤΕΟΙ


Στη Θράκη συνηθίζουν να βάφουν τ΄αβγά ως εξής:


Κόβουν  μικρά φυλλαράκια (στο μέγεθος περίπου του αβγού) από φρέσκα φυτά και λουλούδια.

 



Παίρνουν ένα παλιό καλσόν ή μια νάυλον κάλτσα και κάνουν το εξής: βρέχουν το αβγό και κολλάνε πάνω του ένα φυλλαράκι. Το βάζουν μέσα στην κάλτσα, την τεντώνουν και δένουν το αβγό με νήμα σφικτά για να μείνει σταθερό.

 

 



Συνεχίζουν με το επόμενο αβγό, που το τοποθετούν δίπλα στο προηγούμενο και πάλι το δένουν με νήμα. Δηλαδή το κάθε αβγό είναι απομονωμένο.

 

 

Συνεχίζουν έτσι μέχρις ότου γεμίσει η κάλτσα. Φτιάχνουν μια αρμαθιά αβγών.

 



Στη συνέχεια σιγοβράζουν τ΄αβγά σε βαφή για ωμά αβγά, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεις της.

 

 



Έτσι, όταν θα βγάλουν τις κάλτσες από την κατσαρόλα, θα τις αφήσουν να μισοκρυώσουν, θα κόψουν ένα-ένα τα νήματα με προσοχή και θ΄αφαιρέσουν τα φύλλα από τα βαμμένα αβγά.

 

 

Στη θέση των φύλλων μένει το σχήμα τους και μερικά από αυτά βγάζουν τα δικά τους υπέροχα χρώματα.

 



Αφήνουν τα γερά αβγά να κρυώσουν και στη συνέχεια τα τρίβουν με πανί και λάδι για να τους δώσουν περισσότερη λάμψη.

 


 

Είναι από τα πιο όμορφα αβγά που έχω δει, αλλά θέλουν προσοχή στο βράσιμο.

 

Πάντως τα παιδιά διασκεδάζουν πολύ με τα χαρούμενα αβγά ( χαλκομανίες και όμορφα χρώματα) .

 


 





Αξιολόγηση Χρήστη: / 5
ΧείριστοΆριστο 
Καντήλια
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση