ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Ν
18
2012

ΣΟΥΠΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΙ Ή ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (24 Ιανουάριος 2013)
ΕκτύπωσηE-mail

Η σούπα αυτή είναι γνωστή και σαν μινεστρόνε, που στα Ιταλικά σημαίνει μεγάλη σούπα. Γίνεται σε μεγάλη ποσότητα με βάση τα λαχανικά, τα ζυμαρικά και τα αβγολέμονο. Εύκολη στη διαδικασία και τέλεια λύση για ένα ελαφρύ βραδινό πιάτο.

 


ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

2 1/2 λίτρα ζεστό νερό
2 κύβοι λαχανικών
1/2+1/2 φλ. τσ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 μέτρια καρότα σε μικρά κυβάκια (μεγέθους ζαριού)
1 κλωνάρι σέλινο (φύλλα και κοτσάνι ψιλοκομμένα)
αλάτι
πιπέρι
250 γρ. κοφτό μακαρονάκι ή κους κους

ΓΙΑ ΤΟ ΑΒΓΟΛΕΜΟΝΟ

1 αβγό (ή 2 κρόκοι)
ο χυμός ενός μεγάλου λεμονιού


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Έχουμε καθαρίσει και κόψει σε κυβάκια μεγέθους ζαριού τα κατότα μας.


 

Σε βαθιά κατσαρόλα σωτάρουμε ελαφρά σε μισό φλ. τσ. ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε μη μας καεί, θέλουμε απλά να ξανθίνει.

 

 

Τότε θα προσθέσουμε 2 1/2 λίτρα ζεστό νερό και μόλις αρχίσει να κοχλάζει, θα χαμηλώσουμε τη φωτιά.

Στη συνέχεια ρίχνουμε στην κατσαρόλα τους κύβους, τα καρότα, το σέλινο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά περίπου.

 



Τώρα θα προσθέσουμε το κοφτό μακαρονάκι (ή το κους κους) και το άλλο μισό φλ. τσ. ελαιόλαδο. Βράζουμε για 10-15 λεπτά ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα ζυμαρικά.


 

 

Στο στάδιο αυτό μπορούμε να φυλάξουμε τη σούπα στο ψυγείο, αφού φυσικά κρυώσει, και να συνεχίσουμε το μαγείρεμα κάποια άλλη στιγμή.

Ετοιμασία του αβγολέμονου: ζεσταίνουμε τη σούπα μέχρι το σημείο βρασμού και την αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας. Σε βαθύ πιάτο ή μπολ χτυπάμε με το πιρούνι το αβγό (ή τους κρόκους), ρίχνουμε λίγο-λίγο το χυμό λεμονιού στο πιάτο, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.


 

Τώρα θα παίρνουμε μεγάλες κουταλιές από την καυτή σούπα και θα τις προσθέτουμε σιγά-σιγά στο μείγμα του αβγού καθώς ανακατεύουμε συνεχώς. Αυτό θα γίνει όσες φορές χρειάζεται, προκειμένου να ζεσταθεί το αβγό και να μη "κόψει" το αβγολέμονο στη σούπα.

 

 

Τέλος ρίχνουμε το περιεχόμενο του πιάτου με μιας μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να πάει παντού και να ενωθεί με τον υπόλοιπο ζωμό. Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται, διορθώνουμε σε αλάτι και λεμόνι.

 

 

Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, μέχρι να ενωθούν οι γεύσεις και στη συνέχεια σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με παξιμάδια ή σπιτικά κρουτόν.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Οι σούπες είναι ιδανικές για ένα ελαφρύ βραδινό, αλλά και σαν πρώτο πιάτο σε ένα καθημερινό μενού.  Σημασία έχει να είναι ζεστές, παχύρευστες και τα υλικά τους να έχουν μαλακώσει καλά με το βράσιμο.

 

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκτός από καρότα και όποια άλλα λαχανικά μάς αρέσουν: πατάτα, φασόλια, αρακά κτλ.

 

Επίσης πρέπει να γνωρίζουμε πως οι σούπες με μακαρόνια ή κους κους διατηρούν την υγρασία τους καλύτερα από αυτές με ρύζι. Κι αυτό γιατί το ρύζι έχει την ιδιότητα να πηχτώνει το φαγητό μέσα στο οποίο βρίσκεται, όσο περνά η ώρα ή την επόμενη μέρα. Παρόλ΄αυτά, αν τύχει και πήξει η σούπα μας την άλλη μέρα, θα την ξαναζεστάνουμε, θα της συμπληρώσουμε λίγο καυτό νερό ακόμη, θ΄αφήσουμε να σιγοβράσει για 3-4 λεπτά και στη συνέχεια θα μπορέσουμε να σερβίρουμε.

Αν δεν μας αρέσει η γεύση του σέλινου, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο μυρωδικό: μαϊντανό, άνιθο, κτλ.

Σε περίοδο νηστείας μπορούμε να φτιάξουμε τη σούπα με αλευρολέμονο: ανακατεύουμε 1-2 κ. σούπας αλεύρι με το χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε για να ενωθούν οι γεύσεις.






Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο