ΓΥΑΛΙΝΑ ΕΙΔΗ
Διαφήμιση

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΦΑΝΑΡΙΑ ΚΕΡΙΟΥ
ΓΥΑΛΙΝΑ ΑΝΘΟΔΟΧΕΙΑ

Ενημέρωση
Loading
Σ
26
2012

ΚΑΝΤΑΪΦΙ ΑΠΛΩΤΟ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΝΤΙΚΑ

Συντάχθηκε απο τον/την Σοφία Τελευταία Ενημέρωση (28 Ιανουάριος 2019)
ΕκτύπωσηE-mail


 

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ (6-8 μερίδες)

1/2 πακέτο κανταΐφι ( 250 γρ.)
2 κ. σούπας λάδι
4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
4 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένες
1 μικρό κουτάκι τεμαχισμένα μανιτάρια
150 γρ. διάφορα κίτρινα τυριά τριμμένα
50 γρ. ροκφόρ χοντροτριμμένο (προαιρετικό)
100 γρ. λιωμένο φρέσκο αγελαδινό βούτυρο
200 ml κρέμα γάλακτος
1 φλ. τσ. γάλα
2 αβγά
λίγο αλάτι
πιπέρι όσο μας αρέσει

λίγο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα τριμμένη (προαιρετικό)

Φούρνος προθερμασμένος στους 180οC



ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βουτυρώνουμε πολύ καλά ένα μικρό στρόγγυλο ταψάκι διαμέτρου 25 εκ. περίπου.

Χωρίζουμε το κανταΐφι σε δύο μέρη.

Ξανοίγουμε στα χέρια μας το πρώτο μέρος και το στρώνουμε στο ταψί. Πατάμε με τις παλάμες γερά για ν΄ αποκτήσει όσο μεγαλύτερη συνοχή γίνεται. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια πυκνή βάση.

Ραντίζουμε το κανταΐφι με το μισό βούτυρο και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά. Το ροκφόρ δίνει ιδιαίτερη γεύση, σε όσους αρέσει...

 

 



Σε μικρό κατσαρολάκι ή τηγανάκι βάζουμε 2 κουταλιές λάδι και σωτάρουμε ελαφρά τ΄αλλαντικά. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τα μανιτάρια.

 

 

Χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και αφήνουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν όλα τα υγρά τους. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί διαφορετικά θα βγει υγρασία κατά το ψήσιμο στο φούρνο και θα λασπώσει τη βάση.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας πάνω στα τυριά και τακτοποιούμε την επιφάνεια.

 

 

Ρίχνουμε πιπέρι και καλύπτουμε με το υπόλοιπο κανταΐφι κατά τον ίδιο τρόπο. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Πατάμε και στρώνουμε καλά την επιφάνεια.

 

 

*Στο στάδιο αυτό μπορούμε να φυλάξουμε το ταψάκι στο ψυγείο σκεπασμένο και να αποτελειώσουμε το μαγείρεμα την επόμενη μέρα.*

Σε βαθύ πιάτο ή μπωλ χτυπάμε ελαφρά τ΄αβγά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και λίγο αλάτι. Ανακατεύουμε για να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους.

Με το μείγμα αυτό περιχύνουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού, φροντίζοντας να πάει παντού.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.

 

 

Βάζουμε το ταψί μας στη χαμηλή θέση του φούρνου με φωτιά μόνο από κάτω (για ανοξείδωτα ή πυρέξ), μέχρι να ροδίσει κι από πάνω. Θα χρειαστούν 45-50 λεπτά περίπου.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε για λίγο να σταθεί και στη συνέχεια κόβουμε σε 6-8 ακτινωτά κομμάτια.

 

 

Σερβίρεται ζεστό και συνοδεύει άριστα τη μπύρα μας. Η μοσχοβολιά του δεν περιγράφεται!

Διατηρείται αρκετές μέρες στο ψυγείο,  αρκεί να το ξαναζεστάνουμε καλά (σε χαμηλό φούρνο και σκεπασμένο ή στα μικροκύματα) πριν το σερβίρουμε.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ
: Το κανταΐφι μαγειρεμένο με αυτό τον τρόπο είναι πετυχημένο όταν είναι σχετικά "στεγνό", σαν πίτα, αλλά με τη βάση του καλά ψημένη. Δυο πράγματα συμβάλλουν σ΄αυτό: τα μανιτάρια να είναι καλά σωταρισμένα και να έχουν χάσει όλα τα υγρά τους, καθώς επίσης και η ποσότητα κρέμας-γάλακτος.

 

Μπορούμε ν΄αντικαταστήσουμε τα μανιτάρια ή απλά να προσθέσουμε και ψιλοκομμένη πράσινη και κόκκινη (Φλωρίνης) πιπεριά. Σ΄αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σωτάρουμε πρώτα τις πιπεριές και στη συνέχεια να προσθέσουμε τ΄αλλαντικά.


Το αλάτι στην επικάλυψη θεωρώ πως δεν χρειάζεται αν χρησιμοποιήσουμε κεφαλοτύρι σαν τελείωμα (που είναι ήδη αλμυρό).

 

 

 

 


Αξιολόγηση Χρήστη: / 1
ΧείριστοΆριστο