Διαφήμιση
Ενημέρωση
Loading
Μ
11
2012

ΠΡΟΒΑΤΙΝΑ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΗ ΜΕ ΧΟΝΤΡΟ ΜΑΚΑΡΟΝΙ Ή ΧΥΛΟΠΙΤΕΣ

Συντάχθηκε απο τον/την κα Σοφία Σελλή από το Άργος Τελευταία Ενημέρωση (11 Μάιος 2012)
ΕκτύπωσηE-mail

Η πολύ-πολύ αγαπημένη μου φίλη Σοφία μας στέλνει μια δική της συνταγή, ας δούμε πώς γίνεται:

 

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

1 1/2 έως 2 κιλά κρέας προβατίνας
1 1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδου σε λεπτά φετάκια
1 ποτήρι του κρασιού κόκκινο κρασί
1 κουτί συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
1 κ. σούπας πελτές ντομάτας
λίγο τριμμένο μπαχάρι
λίγο κύμινο
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι

1 πακέτο (500 γρ.) χοντρά μακαρόνια ή χυλοπίτες
τριμμένη μυζήθρα για το σερβίρισμα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε πολύ καλά το κρέας και το κόβουμε σε μερίδες.

Το σιγοβράζουμε για μιάμισυ ώρα περίπου σε κατσαρόλα με νερό που να το σκεπάζει καλά.

Στη συνέχεια σουρώνουμε το κρέας και πετάμε το νερό μέσα στο οποίο έβρασε.

Σε πλατιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σωτάρουμε ελαφρά απ΄όλες τις πλευρές την προβατίνα.

Τώρα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύουμε για να πάρει τη νοστιμιά τους το κρέας και σβήνουμε με το κρασί.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα κι αφήνουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Κατόπιν προσθέτουμε το χυμό και τον πελτέ της ντομάτας, το μπαχάρι, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 2 περίπου ώρες ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας, χωρίς όμως να διαλύεται.

Τότε με τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τις μερίδες από την κατσαρόλα και τις αφήνουμε στην άκρη.

Στη σάλτσα του φαγητού προσθέτουμε 2 φλ. τσ. ζεστό νερό και μόλις αρχίσει ο βρασμός, ρίχνουμε τα μακαρόνια ή τις χυλοπίτες. Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πιούν το νερό τους. Ελέγχουμε κι αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νερό ακόμη.

Για να δώσουμε περισσότερη γεύση στις χυλοπίτες, προσθέτουμε με προσοχή το κρέας ανάμεσά τους, για λίγο, ίσα που να πάρουν τη νοστιμιά του.

Για το σερβίρισμα: βγάζουμε την προβατίνα χωριστά σε πιατέλα και σερβίρουμε στο κάθε πιάτο τα μακαρόνια ή τις χυλοπίτες με λίγη τριμμένη μυζήθρα από πάνω.



ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Εάν δεν βράσουμε αρχικά το κρέας μόνο του, δεν θα μαλακώσει εύκολα και ίσως χρειαστεί να μπει στη χύτρα για 20 λεπτά περίπου. Επίσης σ΄αυτή την περίπτωση, πριν προσθέσουμε το ζεστό νερό και τα μακαρόνια, καλό είναι να σουρώσουμε πρώτα τη σάλτσα της κατσαρόλας γιατί το κρέας με το βράσιμο,  μπορεί ν΄αφήσει πολύ μικρά κοκαλάκια, ανάλογα με το πώς έχει κοπεί από εμάς ή τον κρεοπώλη.

Επειδή το κρέας της προβατίνας δεν είναι και τόσο γευστικό από μόνο του, τη μαγειρεύουμε μόνο βραστή και θέλει λίγο "τσίμπημα" στα μπαχαρικά κατά την γνώμη μου.

Το νερό που θα προσθέσουμε, πρέπει να είναι τόσο όσο ακριβώς χρειάζονται τα ζυμαρικά, όχι περισσότερο. Το φαγητό πρέπει να μείνει σχεδόν  "στεγνό" με τα ζυμαρικά περιτυλιγμένα από την πλούσια και μελωμένη σάλτσα μας.





Αξιολόγηση Χρήστη: / 72
ΧείριστοΆριστο 
Διαφήμιση